Negatif faiz ne demektir?

Avrupa Merkez Bankası sıfır seviyesindeki mevduat faizlerini eksi yüzde 0.10'a çekti. Peki eksi yani negatif faiz ne anlama geliyor? Negatif faiz mevduat sahipleri açısından ne ifade ediyor?

Negatif faiz ne demektir?
PARALİMANI.COM

Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 0.15 indirmesi ve sıfır seviyesindeki mevduat faizini eksi yüzde 0.10 seviyesine düşürmesi piyasalara bomba gibi düştü.
Euro ve dolar pariteleri sert hareketler yaşarken, yatırımcıların kafasında negatif faiz ibaresi asılı kaldı.
Peki Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde -10 seviyesi, ne anlama geliyor? Mevduat sahibi Avrupa'ya para yatırırsa karşılığında ne ödemek zorunda.


Aslında bunun çok basit açıklaması şu: Avrupalı mudiler yani mevduat sahipleri eğer Avrupa'ya para yatırırsa bu durumda negatif faizle karşı karşıya kalacak. Avrupa kısaca mevduat sahibine şöyle diyor: Eğer paranı benim üyem olan ülkelere yatırırsan, ben sana faiz ödemem, tam aksine paranı muhafaza etmem karşılığında sen bana faiz ödersin.

Bu ilk defa olmuyor aslına bakarsanız. Daha önce son finansal kriz sırasında Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeler finansal krizin pençesinde boğuşurken, bu ülkelerde enflasyonla birlikte faizler de zirve yapmışken, borsaları çökerken Avrupa Birliği'nin en cool üyesi Almanya'da faizler negatif seviyeye inmiş ve aslında mudiler bir anlamda cezalandırılmıştı. O zaman Almanya'nın piyasalara verdiği mesaj şuydu: Paranı kaybetmek istemiyorsan, Avrupa'da bulabileceğin en güvenli liman Almanya'dır ve Almanya'da paranı muhafaza etmenin bir bedeli vardır. Bu nedenle bir dönem Almanya'da bankaya para yatıranlar parasını korumak için bankalara üste faiz ödemek zorunda kaldı.

Yine 2009 yılında İsveç mevduat faizlerini negatife çevirmişti.

Aslında mudiler açısından yaptığımız bu açıklama normal şartlar altında Avrupa bankaları için geçerli. Yani bu mesaj mudilerden çok parayı Avrupa Merkez Bankası'nda tutmak isteyen Avrupa bankalarına.