Okul servisine hostes ücreti alacaklar!

Belediye'nin zammını yeterli bulmadılar, fiyatlar cep yakacak!

Okul servisine hostes ücreti alacaklar!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün açıkladığı okul servis zammını yeterli bulmayan servis işletmecileri yüzde 10 zam yapacaklarını açıkladı. Geçen yılki yüzde 7-9 zammın üstüne bu yıl da yüzde 10 zam yapan servis işletmecilerine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme açma yetkisi var.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, okul servis taşımacılığında 2013-2014 yılı için yüzde 10 zam yaptıklarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) de önceki gün okul servisi tarifesine yüzde 4 oranında zam açıklamıştı.

‘Mazota yüzde 14 zam’
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, basın toplantısı düzenleyerek, zam gerekçesini şöyle açıkladı:
“Kanunun bize vermiş olduğu yetkiyi bugüne kadar kullanmadık. Zam yasal hakkımız. Bu basın toplantımız tekrar edeyim Kadir Topbaş başkana karşı değil. Geçen yıl mazotun litresi 3 lira 87 kuruştu, bu yıl 4 lira 60 kuruş oldu. Bu da yüzde 14 yapıyor. Trafik sigortası 1000 liradan 2 bin 700 liraya yükseldi. Personel gideri 886 lira 5 kuruştan yüzde 15.4 artışla 1021 liraya yükseldi. Araç bandrolü 1400 liradan, 1600 liraya çıktı. Bu da yüzde 15 ediyor. Yeni araç 61 bin liraydı, şimdi yüzde 10 artarak 67 bin lira oldu. Araç lastiği 320 liradan yüzde 12.5 artışla 360 liraya çıktı.”

‘Mahkeme kararı uygulanır’
Yüzde 10 zam kararını belediyeye, valilik ve kaymakamlıklara göndereceklerini belirten Yılmaz, bundan sonraki süreci şöyle anlattı:
“Büyükşehir itiraz ederse valiliğe gidecek. Valilik, bir vali yardımcısı, bir İSTESOB temsilcisi ve bir İstanbul Ticaret Odası (İTO) temsilcisinden komisyon kuracak. Bu kurul zammı onaylarsa uygulamaya başlanacak. Onaylamazsa mahkemeye gideceğiz. İTO yetkilileriyle görüştük. Büyük olasılıkla kurul zammı onaylayacak. Bu durumda belediyenin mahkemeye gitme yetkisi var. Karar ne çıkarsa onu uygularız.”

Hostes ücreti de alınacak
Servisçiler yüzde 10 zammın yanısıra her veliden 55 lira da hostes ücreti alacak. Belediyenin açıkladığı tarifede ise hostes ücreti yer almıyor, hostese ödenecek ücret servis sahipleri tarafından ödeniyor, velilere ek bir külfet getirmiyor.

Belediye: Pazarlığı veliler yapacak

Büyükşehir Belediyesi, servis işletmecilerinin okul önünde masa kurarak velilerle tek tek anlaşma yapabileceğini belirterek, şu duyuruyu yapmıştı: “Veliler, kendi servis aracını konfor, güvenlik ve ücret yönünden seçebilecek. Velilere, okulda stant kuran taşımacı şirketlerle pazarlık yapma hakkı getirildi. Taşıma sözleşmeleri, sadece veliler ile taşımacılar arasında yapılacak.”

Servisçiler: Pazarlık diye bir şey olamaz

Faik Yılmaz İSTESOB Başkanı, "Vatandaş servislerle pazarlık yapamaz. Vatandaş sanıyor ki bize verilen zamda da pazarlık yapabilecek. Onların pazarlık yapma şansı yok. Veliler sadece aracın kalite ve güvenliğini inceleyebilir.”
Hamza Öztürk ISADOD Başkanı, “Her okulun önüne 5, 10, 20 servis gidecek değil. Pazarlık eskiden de vardı Pazarlığı veli adına komisyonlar yapardı. Komisyonlar devreden çıkartılmak isteniyor.”