Farklı yörelerdeki hasadın ardından bozulmadan muhafaza edilerek yıl içinde piyasaya sürülmesi için Nevşehir'e getirilen patates, tüf kayalar oyularak yeraltına yapılan doğal soğuk hava depolarına alınıyor.
Üreticiler, geçen yıllara kıyasla üretim alanı ve verimi yükselen patatesin yurt dışına pazarlanması için gerekli adımların hızla atılmasını istiyor.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetkililerden, sektörün desteklenmesini ve yurt içindeki ihtiyaç fazlası ürünün pazarlanmasına katkı sağlanmasını beklediklerini söyledi.
Yıldırım, bir kilogram patatesin depodan çıkış fiyatının ürünün kalitesine göre 50 kuruş ila 1 lira arasında değiştiğini belirterek şöyle dedi:
"Bu yıl çiftçilerin patates üretimine daha çok kayması nedeniyle üretim fazlalaştı. Pandemi dolayısıyla zincir restoranlar, otel ve hazır yiyecek birimlerinin kapalı veya kısıtlı olması patates tüketimini düşürdü. Bu yıl belki tüketici ucuz patates yiyecek ama bir sonraki yıl üretici ekmezse gelecek yıllarda kilosu 10 liraya patates bulamayız. Dünyada en ucuz patates şu an Türkiye'de. Kurların yüksek olması nedeniyle ihracata ton başına en az 50 dolar destek verilmesi lazım. Bu ürünleri yurt dışına satmazsak üreticinin yarası biraz daha büyüyecek. Geçen yıllar yaklaşık 4,5 milyon ton patates üretilirken bu yıl 5 milyon ton civarında üretim var. Bitkisel üretim içinde patates en pahalı maliyeti olan üründür. Kilogramı 1 liraya mal oluyor, 50 kuruşa satılan patates üreticisine yüzde 50 zarar ettiriyor."
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner de il genelindeki depolarda yüzbinlerce ton patatesin bulunduğunu, iç piyasadaki tüketimin yeterli olmadığını ifade etti.
Maliyetin altındaki ürün satışının çiftçinin sıkıntılı bir sürece girmesine neden olacağına işaret eden Çalışkaner, ihracatın artırılması için topyekun bir çalışma beklediklerini dile getirdi.
Patates üreticilerinden Mustafa Taşkın da çiftçinin bu yıl yeterli gelir elde edememesi durumunda gelecek sezon ekim yapmakta zorluk çekeceğini belirterek, "Bu yıl patates para etmiyor. Maliyetinin altında satış nedeniyle zarar ediyoruz. Gübre ve elektrik girdisi pahalı." diye konuştu.
Patates üreticileri ihracat teşviki bekliyor

Türkiye'nin patates ambarı konumundaki Nevşehir'de sektör temsilcileri ve üreticiler, bu yıl yüksek verimden dolayı tüketim fazlası oluşan patates için ihracat teşviki bekliyor.
Diğer Tarım Haberleri

Türkiye'den geçen yıl yapılan 2 milyar 730 milyon 157 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 653 milyon 539 bin doları Mersin'den gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 2020 yılında gerçekleştirdiği 933 milyon dolarlık narenciye ihracatının 437 milyon 696 bin doları mandalina dış satımıyla kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) fındık alım süresini 30 Nisan 2021'e kadar uzattıklarını bildirdi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, bu yıl arsa satışında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20'lik artış yaşandığını belirterek, ocak-ekim döneminde 368 bin 215...

Ruhsatlı üreticilere 2020 yılı yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği, kilogram başına 13 kuruş olarak belirlendi.

Ayçiçek tohumu yağının gümrük vergisi yüzde 30'dan yüzde 3'e düşürüldü.