Ramazan öncesi zam yağmuru

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte alışveriş heyecanı da başladı, 'Zam yapmayacağız' diye açıklama yapılıyor ancak etiketler çoktan değişti.

Ramazan öncesi zam yağmuru

Gıda dernekleri, bazı firmalar ve sektör temsilcileri 'Zam yapmayacağız' diye açıklama yapıyor, ama çarşı pazardaki etiketler onları yalanlıyor. Ramazan öncesi birçok gıda ürününün fiyatı artırıldı.

Başta Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu olmak üzere birçok dernek ve şirket Ramazan öncesinde 'zam olmayacak' açıklamaları yaptı. Ancak, çarşı pazardaki gerçekler ve etiketlerdeki değişimler bu açıklamaları yalanlıyor. Şu anda gıda fiyatlarına bakıldığında, etiketlerin geçen yılın Ramazan ayına göre ortalama yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değiştiği görülüyor. Fiyat artışları en çok kuru bakliyatta yaşanırken uzmanlar, Ramazan'a birkaç gün kala ve ilk haftasında hemen tüm ürünlerde böyle 'fırsat' zamlarının görüleceğini belirtiyor. Geçen yılki fiyatlara bakıldığında kuru fasulye yüzde 100 artış gösterdi. Yıllık artışlar kırmızı mercimekte yüzde 74, bulgurda yüzde 29, pirinçte ise yüzde 25 oranında gerçekleşti. Kuru gıdaların dışında beyaz peynirde artış yüzde 25'i bulurken zeytin yüzde 15 zamlandı. Yumurta ise yüzde 26 ile kahvaltılıklar arasında en çok zam gören gıda maddesi oldu. Dana etindeki artış geçen Ramazan ayına göre yüzde 10'u geçerken, makarnaya yüzde 18, kuru soğana yüzde 12 zam yapıldı. Vatandaş derneklerin zam yok açıklamasına tepki göstererek, "Bu açıklamayı yapanlar, çarşı pazara çıksın, etiketlerin nasıl değiştiğini görsün" dediler.

PİDE 1.5 LİRA
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde geçen yıl pidenin kilogram fiyatının azami 5 lira olduğunu belirterek, "Bu yıl da yine ortalama ülke genelinde sade pidenin kilogram fiyatı 5 lira olacak. Bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1.5 liraya satılacak" dedi.