Sistematik değil lokal

A numunesinde yasaklı maddeye rastlanan Gökhan Gönül'ün durumunu konunun uzmanları şu şekilde ifade etti.

Sistematik değil lokal

Milli oyuncunun kaburgasındaki kırık için sinire uygulanan blokajda kullanılan ‘kortikosteroid’ WADA’nın yasaklı maddeler listesinde yer alıyor. Ancak bu madde “sistematik” olarak ağızdan, damar yoluyla ya da kasiçi yolla alınırsa bu kategoriye giriyor. Gökhan Gönül bu maddeyi lokal yolla aldığı için bir yaptırım beklenmiyor.

Fenerbahçe’de, Gökhan Gönül’ün, A numunesinde yasaklı maddeye rastlanmasının detayları ortaya çıktı. Milliyet, sarı-lacivertli kulübün konuyla ilgili açıklamasının detaylarını uzmanlara danışarak şu bilgilere ulaştı.

Gökhan’ın, kaburgasındaki kırık için sinire uygulanan blokaja konulan, “Kortikosteroid” WADA’nın yasaklı maddeler listesinde yer alıyor. Ancak bu madde “sistematik” olarak ağızdan, damar yoluyla ya da rektal yolla alınırsa bu kategoriye giriyor.

Gökhan’ın kaburgasına yapılan blokajda kullanılan bu madde “sistematik” değil. Lokal (bölgesel) olarak uygulandı. Yani kubarga kırığının bulunduğu bölgeye iğne ile tatbik edildiği için yasaklı madde olarak değerlendirilmesi WADA’nın talimatlarına göre teknik olarak mümkün değil.

Kapsamı belli

WADA’nın yasaklılar listesinde, “Müsabaka içinde kullanımı yasaklı maddeler” bölümünde bu konu açık şekilde ifade edilmiş. Gökhan Gönül’ün tedavisi için lokal olarak kullanılan maddenin yer aldığı “Glukokortikoidler” bölümünde şu açıklama yapılmış: “Ağızdan alınan, damar içine, kas içine veya rektal yolla uygulanan tüm Glukokortikoidler yasaklanmıştır.”

Kural dışı değil

Bu sebeple Fenerbahçe’nin açıklamasından yola çıkarak, Gökhan’a verilen madde bu şekilde değil, iğne olarak lokal şekilde tatbik edildiği için kural dışı kullanım yok. Ancak Gökhan’ın numunesini inceleyen laboratuvar kullanım biçimini bilemez. Sadece böyle bir maddeye rastlandığını bildirir.

İzlenen yol önemli

Burada devreye girecek olan ise Fenerbahçe’nin, Gökhan Gönül’e bu ilaç verilirken izlediği yol olacak. Sarı-lacivertliler de ‘TAKİ’ (Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası) formuna uygun olarak davrandığı için herhangi bir yaptırım ile karşılaşması beklenmiyor.

Senad Ok / Skorer