Slovak ve Suudilerden sonra Çinliler de talip oldu

Konya'nın Karapınar ilçesinde inşa edilecek kömür santralinin işletmesine, Slovak ve Suudi şirketlerin ardından Çinliler de talip oldu.

Slovak ve Suudilerden sonra Çinliler de talip oldu

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yaklaşık 7 milyar dolar yatırımın beklendiği bölgede, Çinli, Slovak ve Suudi şirketler, işletmede pay sahibi olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Konya-Karapınar'da inşa edilecek kömür santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, şirketlerle gizlilik ve iyi niyet anlaşmalarını imzaladı.

Çinli firmanın, kurulacak santralin fizibilite çalışma sürecini rakiplerine göre daha hızlı tamamladığı öğrenildi. Yatırım yapacak firmanın hem madencilik hem de santral işletmesini birlikte yürüteceğini belirten yetkililer, Karapınar'da kurulacak termik santralin 5 bin megavat kapasiteye sahip olacağını kaydetti.

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Karapınar kömür santrali ihalesini "Yap-İşlet" modeliyle gerçekleştirmeyi planlıyor. Yetkililer, uluslararası anlaşmayla sonuçlandırılması planlanan ihalede, alım garantisinin olmayacağını belirtiyor.

Afşin-Elbistan'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci linyit kömürü sahası olan Karapınar'ın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun tamamlanmasının ardından 5 yıl içerisinde hizmete alınması bekleniyor. Karapınar kömür havzasında 1 milyar 832 milyon ton linyit rezervi bulunuyor.

Santralin inşaatı sırasında 3 bin, işletmeye alındıktan sonra da 1.500 kişiye istihdam sağlanacağı öngörülüyor.