SPK Başkanı Ertaş: Herhangi kanunsuz işlem tespit edersek gereğini yaparız

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, "Piyasaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Herhangi bir kanunsuz işlem tespit edersek gereğini yaparız." dedi.

SPK Başkanı Ertaş: Herhangi kanunsuz işlem tespit edersek gereğini yaparız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesi TBMM'yi bombalayan, halkın üstüne tankları süren, alçak bir girişim yaşandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hükümet ve milletin kararlı duruşu ile bu badirenin kısa sürede atlatıldığını söyledi.

Darbe girişiminden sonraki ilk 4 iş gününde sermaye piyasasında aşağı doğru bir hareket gözlemlense de hafta bitmeden piyasalarda güvenin hızlı bir şekilde tesis edildiğini belirten Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhanet çetesinin halkımızın güvenini sarsmak için piyasalarda artçı girişimler yapma ihtimali üzerine yoğunlaştık, ilave tedbirler açıkladık. Bu kapsamda aracı kuruluşların yurt içinde ve dışındaki yatırımcılara gönderilen tüm raporlarında gerçek durumun objektif olarak yatırımcılara iletilmesi, ülkemiz ekonomisine, devlet mekanizmasına zarar verecek, terör örgütünün işine gelebilecek herhangi bir yalan yanlış habere yer verilmemesi konusunda bilgilendirmede bulunduk. Açığa satışları yakından izlediğimizi, kuralsız işlem tespit edersek gereğini yapacağımızı, hem yatırımcılarımıza hem de aracı kurumlarımıza duyurduk. Kamuoyunu ve küresel yatırımcılarımızı acele karar vermemeleri, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerini takip etmeleri ve piyasalarımızın çok kısa sürede toparlanacağı konusunda yüz yüze ve medyamız aracılığıyla sıklıkla bilgilendirdik. Hamdolsun yanılmadık, hafta bitmeden normalleşme adımlarına geçtik."

"55 şirket kendi hissesini aldı"

Vahdettin Ertaş, bu süreçte gerek yerli gerekse yabancı basında çok olumlu karşılanan şirketlere kendi hisselerini alma konusunda kolaylık sağlayan kararı aldıklarını ve uygulamayı hemen başlattıklarını, 55 şirketin bu karardan yararlandığını, alımlar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini bildirdi.

"Türkiye Varlık Fonu, orta vadede cari açığımızın düşmesine destek olacak"

SPK Başkanı Ertaş, kurulacak Türkiye Varlık Fonu'nun, ülke ekonomisinin gelecekteki performansı için son derece önemli olduğunu, yatırım, istihdam ve tasarrufların artmasına katkı sağlayacağını, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına önemli destek oluşturacağını ifade ederken, başlangıçta kamunun çeşitli varlıkları ve gelirlerinin aktarılmasıyla oluşturulan bu fonların zaman geçtikçe kendi gelirlerini oluşturarak ülkenin zenginliğine önemli katkıda bulunduğunu anlattı.

Fonun hayata geçirilmesinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olmasını da öngördüklerini ifade eden Ertaş, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken 56 milyar lira, İşsizlik Fonu'nda biriken 100 milyar lira gibi Türkiye Varlık Fonu'nun da kısa sürede hızla büyüyerek Türkiye'nin zenginliği ve refah seviyesinin daha da artırılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.