Trump tweet attı dolar fırladı

ABD Başkanı Trump'ın "Rusya'yı hazırlayın. Çünkü füzeler Suriye'ye gidecek" mesajı sonrası döviz piyasasında kurlar yeniden rekor seviyelere yükseldi. Dolar kuru 4.1938 TL ile tarihi rekorunu kırarken, Euro kuru 5.1940 TL, Sterlin/TL ise 5.9458 TL ile yeni zirvesini gördü. Borsa İstanbul'daki kayıp ise yüzde 3'ü geçti.

Trump tweet attı dolar fırladı

Dolar ve euroda yeni zirveler görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump Suriye'deki kimyasal saldırıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapdı. Trump, "Hazır ol Rusya, füzeler gelecek" açıklaması sonrası döviz piyasası hareketlendi.

Bankalararası piyasada sabah saatlerinde 4,1550 ile rekor kıran dolar/TL Trump'ın açıklaması sonrası 4,1944 ile rekor tazeledi.

Euro/TL de 5,1914'e çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü.

Yüzde 50 dolar, yüzde 50 eurodan oluşan döviz sepeti de 4,6915 ile rekorunu tazeledi.

Artan jeopolitik riskler, ABD yaptırımları sonrası Rus piyasalarında yaşanan sert kayıplar ve kendi iç riskleri nedeniyle TL dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyeleri görüyor.

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklamasının askeri hareketlilik yaratacağı öngörülerinin jeopolitik endişeleri tetiklemesi ve ABD yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında yaşanan sert kayıplara paralel ve kendi iç riskleri nedeniyle dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi.

Küresel satış baskısının yanında yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

BORSADA KAYIP YÜZDE 3'Ü AŞTI

Trump'ın açıklamalarının ardından Borsa İstanbul'da sert düşüş göstererek yüzde 3'ü aştı. BIST 100 endeksi şu dakikalarda yüzde 2.64 düşüşle 107 bin 805 puandan işlem görüyor.


RÜZGAR OLUMSUZ YÖNDE İLERLİYOR
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Dolar/TL kurunda kırılgan seyirler devam ederken yeni rekor seviyeler oluştu. Rubledeki değer kaybı şu sıralarda yüzde 2 seviyesini bulmuş durumda. Rus borsasındaki satışlarda devam ediyor. Bu gelişmelerden gelişmekte olan ülke para birimleri etkilenirken en olumsuz etkilenen para birimi TL oldu diyebiliriz. Ruble ile ilgili ortak noktamız Suriye konusu olarak öne çıkıyor. Jeopolitik risklerinde dolar/TL üzerinde etkili olmuş olması muhtemel. Ancak bunun öncesinde TL’de kırılgan bir yapının olduğunu izliyorduk" dedi.

Turşucu şöyle devam etti: "Mevcut rüzgar halen olumsuz yönde esiyor. Rüzgar bu şekilde esmeye devam ettikçe dolar/TL paritesindeki yukarı harekette devam edebilir. 4.13 seviyesi teknik olarak uzun vadeli kanal direncinin bulunduğu seviyeydi. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde ve bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda yukarı eğim devam edebilir. Teknik olarak 4.26 seviyesinde fibo dirençlerimiz bulunuyor. Kurda ateşin biraz sakinleştiğini söylemek için yeniden 4.13 seviyesinin altına gerilemesi gerekli.

Algılamalarda ciddi bir duruma olduğundan bahsetmek için ise 4.2060 seviyesinin altına düşüşler görmemiz lazım ancak şimdilik bu noktadan uzağız. TCMB’nin herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemiyorum. Mevcut hareketin TCMB’nin kontrolünde olmayan nedenlerden olduğunu düşünüyorum. Dalgalı kurda yaşanan bir dalgalanma olabilir. Rublenin ilerleyen günlerde tekrar değer kazanmaya başlaması, Suriye konusunda tansiyonun düşmesi gibi gelişmeler içeride dolar kurunda geri çekilmelere neden olabilir. Son olarak cari işlemler verisi beklentilere neredeyse paralel geldi. Ancak yıllık cari açık GSTİH’nin yüzde 6.2’sine ulaşmış durumda. Şimdilik çok riskli değil ancak bu oran yükseliş eğiliminde. Finansman tarafında ise kalitesiz görünüm devam ediyor. Doğrudan yatırımlarda ve portföy yatırımlarında çıkış görülüyor şubat ayında. Yurtdışından sağlanan krediler, borçlanmalar ve net hata noksan kalemi ile cari açığı finanse etmişiz."