Türizmde ''Müslüman dostu turizm'' sistemi

Hükümet zor günler geçiren turizm sektörü için düğmeye bastı. Turizmi canlandırmak ve turistleri Türkiye'ye çekmek için çeşitli çalışmalar yapılırken, ''Müslüman dostu turizm'' sistemi üzerinde de kafa yorulmaya başlandı.

Türizmde ''Müslüman dostu turizm'' sistemi

Hükümet, terör saldırıları, Suriye’deki iç savaş ve Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle zor günler yaşayan turizm sektörüne çare arıyor. Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, bu kapsamda hükümet, “Müslüman dostu turizm” üzerine kafa yoruyor.

Mayıs ayı sonunda Kalkınma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bu konuda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Müslüman dostu turizm için hazırlanan rapor, ilgili taraflarla paylaşıldı.

Toplantıya, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ilgili turizm örgütleri katıldı. Toplantıda, turizmi çeşitlendirmek ve alternatif turizm destinasyonları oluşturmak amacıyla Müslüman dostu turizm sisteminin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden daha fazla turist çekmek için Müslümanların hassasiyetine duyarlı tesislerin oluşturulması ve belgelendirilmesinin gerektiği ifade edildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ SINIFLANDIRMAYA KARŞI

Etkili bir tanıtım kampanyası ile önemli sayıda turizm geliri elde edilebileceği kaydedildi. Toplantıda turizm sektörü temsilcileri ise bu tür sınıflandırmalara gitmenin doğru olmayacağını ifade ederken, sadece bu yönde faaliyet göstermek isteyen tesislere yönelik bir çalışma yapılabileceğini bildirdi.

Alternatif turizm modelleri oluşturarak kriz süreçlerini sıkıntısız atlatmak isteyen hükümet, Turizm Strateji Belgesi’ni Müslüman dostu turizmi de içerecek şekilde revize etmekten, bu konuda eylem planları oluşturmaya kadar bir çok yöntem üzerinde hazırlığa başladı. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut adımların atılması bekleniyor.

HEDEF DAHA FAZLA TURİST

Model ile nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden daha fazla turist çekilmesi hedefleniyor.

200 MİLYAR DOLASLIK PAZAR OLUŞACAK

MasterCard ve CrescentRating’in 130 ülkeyi kapsayan Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi’ne göre 2015 yılında 117 milyon Müslüman seyahat etti. Toplam turizm ekonomisinin yüzde 10’una denk gelen bu rakamın 2020’de 168 milyona. Yarattığı ekonomik değerin de 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Müslümanlar, seyahatleri için en yüksek puanı 81.9 ile Malezya’ya verdi. İkinci 74.7 puanla Birleşik Arap Emirlikleri, üçüncü 73.9 puanla Türkiye oldu. Geçen yıl Türkiye’ye 7.6 milyon Müslüman turist geldi.

'ACENTELER IRAKLILARA VİZEYİ 10 KAT HIZLANDIRDI'

Türkiye’nin vize uyguladığı Irak’ta konsolosluklardaki yığılmanın ve gecikmenin önüne geçmek isteyen devlet, vizede seyahat acentelerini de devreye soktu. Buna göre artık Türkiye’nin vize uyguladığı Irak’tan gelen ve seyahatleri organize olan yani gidişi ve dönüşü bir tur operatörü tarafından taahhüt edilen yolculara bekletmeden vize verilebiliyor.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, bu sistemle vize verme işlemlerinin 10 kat hızlandığını söyledi. Ersoy “Uçaklarla Irak’tan günde ortalama 3 bin koltuk geliyor. Yaz sezonunda bu 4 bin koltuğu geçiyor. Doluluk, vize uygulamasından sonra yüzde 20 seviyelerine düşmüştü. Şimdi bu oran kademe kademe yükselecek ve yüzde 60’lara kadar ulaşacaktır” dedi.