Turizmde yeni korku: Almanlar

Soykırım oylaması tepkiye neden olurken Türkiye’ye her yıl 5 milyon turist gönderen ülkeye ambargo uygulanabileceği ihtimali turizmciyi endişelendiriyor.

Turizmde yeni korku: Almanlar

Geçen yıl yaşanan Rusya uçak krizi, terör eylemleri, patlamalar derken önceki gün de Almanya’nın 1915 olaylarını ‘Soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etmesi, tarihinin en zor yıllarından birini geçiren turizm sektörü için yeni bir endişeye yol açtı. Zira ülkeye artan tepkilerin Alman turisti korkutacağından endişeleniliyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin bu tip olaylar karşısında tepki veren bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Bu karar sonrası şimdi ülke genelinde de orada da Almanlara karşı olaylar çıkacak. Şu an çok erken bir şey söylemek için ama sektörü negatif etkileyebilir. Turizm sektörü tamamen dostluk, barış, arkadaşlığa dayanan bir sektör. Bunlar yok oldukça sektör de zorlanır” dedi.

Bayındır’ın verdiği bilgilere göre, Almanya dünyada en çok seyahat eden ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de ise birinci sırada. Her yıl 5 milyonun üzerinde Alman geliyor. Bayındır, Almanya faktörü olmaksızın yıl sonu tahminlerinin turist sayısında yüzde 32, gelirde yüzde 42’lik bir düşüş yönünde olduğunu söyledi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi ilişkilere değinerek, 1. Dünya Savaşı’nda Türkiye ile Almanya’nın aynı tarafta olduğunu hatırlattı. Ulusoy, “Böyle bir dostluğa bunu sığdırmak mümkün değil. Turizm barış sektörü. Barış sektöründe böyle şeyler konuşulmaz. Bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Zaten sektörde sıkıntılar devam ediyor. Savaşın olduğu ülkelerden Rusya’daki ekonomik kriz, Avrupa’da sel derken azalmalar devam ediyor” dedi. Ulusoy, bu yılın tamamında turist sayısında yüzde 30-35 düşüş bekliyor.

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da Almanya’nın, Türkiye’ye en fazla turist gönderen pazarların başında geldiğini hatırlatarak, hükümetlerin bazı kararlar aldıklarını ancak vatandaşların buna bakış açısının önemli olduğunu dile getirdi. “Alman Parlamentosu’nun aldığı bir karar. Sektöre yansıması olarak şu dakika itibari ile yansıyan birşey yok. Böyle bir karar alındığı için Alman vatandaşları zan altında tutacak değiliz” diyen Erkan, onların tarafında da anlaşılmış netleşmiş bir olmadığını dile getirdi.

Turizmde yeni korku: Almanlar - Resim: 1

Kaynak:Cumhuriyet