Türkiye-AB Zirvesi uzadı

Sığınmacı krizinin çözümü için yol haritası belirlemeyi amaçlayan Türkiye-AB Zirvesi, Ankara'nın 'yeni önerileri' ardından uzadı.

Türkiye-AB Zirvesi uzadı

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki yarım günlük zirve, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'nın şu ana kadar verdiği taahhütlerin de ötesine geçen "yeni önerilerde" bulunmasının ardından uzatıldı.

28 AB üyesinden devlet ve hükümet başkanlarının yer aldığı zirvede bir AB yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre Türkiye orijinal göçmen eylem planında yer alan taahhütlerden "daha fazlasını teklif ediyor ve daha fazlasını istiyor."

Yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.Bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.

Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durulan mültecilere ek olarak Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen Suriyeli olmayan mültecileri de geri almayı teklif ettiğini söyledi.

'Türkiye, AB üyesi olmaya hazır'

Brüksel'de bugün yapılan ve özellikle mülteci krizi ile Türkiye'nin üyelik sürecinin ele alınacağı zirve öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Türkiye AB ile çalışmaya ve AB üyesi olmaya hazır. Türkiye AB Zirvesi'nde Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alınacak, zirvenin bir "dönüm noktası" olmasını umut ediyorum" dedi.

'Müzakereler zorlu geçecek'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında göçmen krizi müzakerelerinde ilerleme atılacağını umduğunu ancak görüşmelerin zorlu geçeceğini açıkladı.

Merkel, yaptığı açıklamada, "Yasadışı mülteci sayısının azalmasını istiyoruz, birkaç ülke için değil tüm ülkeler için istiyoruz, ki buna Yunanistan da dahil... Deniz sınırları için bu ancak Türkiye ile mümkün olabilir" dedi.

Angela Merkel, "Bu hedeflere ulaşmak amacıyla bugün ilerleme adımı atacağız, ancak zor müzakereler yürütmek gerekiyor. Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum" dedi.

'Türkiye ile işbirliği yapmalıyız'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa'daki sığınmacı sorununda Türkiye ile doğrudan ve etkili bir ilişki içinde olmaları gerektiğini söyledi.

Basın mensuplarına açıklama yapan Hollande, "Yunanistan gelen sığınmacıların önemli bir kısmını karşılamak durumunda. Yunanistan'a yardım etmeliyiz. Yunanistan'a gelebilecek sığınmacı akınına karşı Türkiye ile işbirliği yapmalıyız. Türkiye ile doğrudan ve etkili bir ilişki içinde olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Suriyeli olmayan sığınmacıların da Avrupa'da kalmak istemediklerini savunan Hollande, bu sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi gerektiğini öne sürdü.

Hollande, zirvede Fransa'nın AB'nin dış sınırlarının güvenliği, Türkiye'yle işbirliği, Yunanistan'la dayanışma konularına ağırlık vereceğini belirtti.

ZİRVENİN BAŞLIKLARI

- Geri kabuller

AB'nin Ankara'dan diğer bir talebi de uluslararası korumaya muhtaç olmayan, ekonomik gerekçelerle AB ülkelerine gitmek isteyen göçmenlerin ülkelerine ya da Türkiye'ye geri gönderilmesi.

İkili geri kabul anlaşması çerçevesinde Yunanistan'dan bazı göçmenleri alan Türkiye, bu konuda işbirliğine hazır olduğu mesajını veriyor.

- Türkiye'den sığınmacı alınması

Türkiye ise AB'den, sığınmacıları yasal yollardan almasını istiyor. Bu şekilde sığınmacıların hayatlarını riske atmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Ankara'nın bu isteğine dair halihazırda AB Komisyonu'nun bir tavsiye kararı da bulunuyor.

Hangi üyelerin Türkiye'den ne kadar sığınmacı alacağı belirsizliğini koruyor. Zirve taslak kararlarında, "mevcut plan üzerinde çalışılmaya devem edileceği" vurgulanıyor.

- Yük paylaşımı

Türkiye'deki sığınmacılar için "yük paylaşımı" çerçevesinde harcanacak olan 3 milyar euronun da bir an önce projeler için tahsis edilmesi de gündemde olacak.

- AB üyelik süreci

Türkiye, canlandırılması kararı alınan AB üyelik sürecinde somut adımlar görmek istiyor.

29 Kasım'daki zirvede, AB Komisyonu'nun Mart 2016'da yeni fasılların açılması için hazırlık çalışmalarına başlamasında mutabık kalındı. Yeni fasıllarla ilgili tarama çalışmalarının yakın zamanda Ankara'ya iletilmesi bekleniyor.

- Vize serbestisi

Vize serbestisi süreci ise devam ediyor. AB Komisyonu'nun cuma günü hazırladığı ikinci raporda, Türkiye'nin ilerleme kaydettiği belirtilerek Türk yetkilerinin gösterdiği kararlılıktan memnuniyet duyulduğu ve atılan çok sayıdaki önemli adımının not edildiği vurgulanmıştı.

Raporda, hedeflendiği gibi Ekim 2016'da vizelerin kaldırılabilmesi için geri kabul anlaşması dahil tüm şartların yerine getirilmesi gerektiği ifade edilmişti.

- Balkan güzergahı ve Schengen

Davutoğlu'nun katılacağı zirvenin ardından AB liderleri başka bir toplantı daha gerçekleştirecek. Bu kapsamda Schengen Anlaşması, Makedonya'nın sınırı kapatması nedeniyle Yunanistan'da mahsur kalan binlerce sığınmacının durumu ve sığınmacıların kullandığı geçiş güzergahı gündemde olacak.

Dünya