Türkiye'nin altın ticareti cari açığı dibe vurdurdu

İthalat ağustos ayında dibe vururken İsviçre'ye yapılan altın ihracatı ihracatı ayakta tuttu

Türkiye'nin altın ticareti cari açığı dibe vurdurdu
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Bugün açıklanan ağustos ayı dış ticaret verileri, ithalatta ağustos ayında bir önceki ağustos ayına göre yüzde 18.2, 2014 yılının ocak-ağustos dönemine göre ise yüzde 11.5 geri çekilmeye işaret ediyor. İhracatta da gerileme yaşansa da ithalattaki kadar dramatik olmaması ağustos verileri açısından herkesin dikkatini çeken nokta. Türkiye'nin ihracatı ağustos ayı bazında yüzde 2.8, ocak-ağustos bazında ise yüzde 8.7 düştü.

DIŞ TİCARETİ İSVİÇRE KURTARDI
Peki ithalat bu kadar hızlı düşerken Türkiye'nin ihracatını ayakta tutan ne oldu?
Bunun oldukça parlak bir yanıtı var: Altın.
Hatta daha net söylemek gerekirse İsviçre'ye satılan altın.

Geçen yılın ocak-ağustos döneminde sadece 390 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğimiz İsviçre'yle olan dış ticaret fazlamıs, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 536 artışla 2 milyar 482 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracatımız ise 2.9 milyar dolardan 4.3 milyar dolara sıçradı.
Ve bu rakamın tek bir izahatı var: Altın.

Ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 20 kalem arasında tek büyük sıçrama altın ihracatında gerçekleşti. 2014 yılının ilk 8 ayında 5.5 milyar dolar olan altın ve kıymetli taşlar ihracatı, son bir yılda yüzde 55 artışla 8.5 milyar dolara sıçradı.
20 kalemin sadece üçünde ihracat artışının gerçekleştiği son bir yıllık dönemde, sadece ağustos ayında gerçekleşen altın ihracatı artışı yüzde 84.6.

En çok ihracat artışı gerçekleşen ülke ve en çok ihracat artışının gerçekleştiği kalem birleştiğinde de ortaya çok net bir tablo çıkıyor: İsviçre'ye altın ihracatı.

ABD VE RUSYA'YLA AÇIK DÜŞÜYOR AMA...
Dış ticaret verilerinde dikkat çeken bir diğer tablo ise Türkiye'nin dış ticaretinde fazla verdiği ülkelerle ilgili.
İngiltere, Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği en önemli partner. Onu altın ticaretiyle sıçrama yapan İsviçre izliyor. Diğer ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan. Ayrıca Irak ve Türkmenistan gibi ülkelerin ithalat rakamları ilk 20'ye bile giremediği için bu iki ülkeyi de en üst sıralara yazmak gerekiyor.
Fakat özellikle ABD'ye olan dış ticaret açığında son bir yılda yaşanan 1 milyar dolarlık azalma, Rusya ile olan ticarette ise yaşanan 1.4 milyar dolarlık düşüş dikkat çekici.
Buna karşılık Fransa, Almanya ve Çin ile giderek artan dış ticaret açığımız da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus.

Türkiye'nin altın ticareti cari açığı dibe vurdurdu - Resim : 1