Ünal Aysal İran'la 3 milyar dolarlık daha anlaşma mı yaptı?

İran 3 milyar dolarlık enerji yatırımı açıklaması yaptı. Yatırımcının adını açıklamadı fakat tanımladı. O tanım da Ünal Aysal'a uyuyor!

Ünal Aysal İran'la 3 milyar dolarlık daha anlaşma mı yaptı?

Ünal Aysal'ın şirketi Unit Investment'ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı İran'daki doğal gaz çevrim santrallerine yenileri eklenebilir. İran, bir Belçika-Türk şirketiyle 5000 MW kurulu güce sahip enerji santrali için anlaşma imzalandığını açıkladı. İran'ın açıklamasında şirketin ismi yoktu fakat Belçika-Türk şirketi açıklamasına şu sıralar en çok uyan isim Belçika ve Türkiye'den çifte vatandaşlığı bulunan ve şirketi Belçika'da kurulu olan Ünal Aysal.
Zaten Unit Investment yöneticilerinin çok uzun zamandır İran'a yerleştiği ve burada hararetli bir şekilde hazırlıklar yaptığı biliniyor.

Öte yandan Galatasaray başkanı olduğu dönemde yapılan transferleri taraftarlara çilek tanımlamasıyla haber veren ve futbolcuların ismini vermeden tarif eden Ünal Aysal, böylece İran Enerji Bakanlığı tarafından kendisi de benzer şekilde tarif edilmiş oldu.

Unal Aysal Unit Investment Yönetim Kurulu Başkanı

BİR ÖNCEKİ ANLAŞMADAN FARKLI BÖLGELER FAKAT AYNI YATIRIMCI TARİFİ
İran Enerji Bakanı Hushang Falahatian tarafından yapılan açıklamada Belçikalı Türk grubun yapacağı santral sayısının iki hafta sonra netleşeceği belirtildi.
Buna göre şirket, Doğu Azerbaycan, Sistan ve Belucistan, Huzistan ve Save bölgelerinde enerji santralleri kuracak.
5000 MW toplam kapasiteye ulaşacak olan enerji santrallerinin 3 milyar dolara mal olması planlanıyor. Yüzde 58 verimlilik ile çalışması planlanan santrallerin F sınıfı standartlarda üretim yapacağı belirtiliyor.
İran Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın yer aldığı Fars Haber Ajansı'nın haberinde ise kuruluacak santrallerin İran'daki elektrik fiyatından daha ucuz elektrik üretimi gerçekleştireceği belirtiliyor ve yatırımın yabancı sermayeyle gerçekleştirileceğine dikkat çekiliyor.

Hushang Falahatian

ÜNAL AYSAL'DAN İKİNCİ ANLAŞMA MI?

İran 7 Haziran'da yine Ünal Aysal'ın şirketi Unit Investment'ın da aralarında bulunduğu bir grup yabanacı yatırımcıyla 4.2 milyar dolar yatırımı büyüklüğüne sahip enerji santrali inşaa anlaşması yapıldığını açıklamıştı. O yatırımı İran'ın Ahvaz, Dehloran, Zahedan, Save, Sufyan ve Bonab bölgelerini kapsadığı belirtilmişti.

İran'ın enerji üretim kapasitesi şu anda 74 bin MW seviyesinde. Bunun 12 bin MW'lık bölümü hidroelektrik, 1000 MW'ı nükleer ve geri kalanı ise termik santrallerden elde ediliyor.

paralimani.com Ekonomi Haberleri Servisi