Başbakan Binali Yıldırım devrim gibi ekonomi paketini açıkladı!

Başbakan Binali Yıldırım dan devrim gibi müjdeler: Taksilere ÖTV kalkıyor, şirketlere tek damga vergisi geliyor, bağkurlu işverene yüzde 5 indirim, şehit yakınlarına ÖTV'siz araba, kredilere menkul teminat.

Başbakan Binali Yıldırım devrim gibi ekonomi paketini açıkladı!

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantı sonrası Yatırım Teşvik Paketi'ni açıkladı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

ŞİRKET KURULUŞLARINDA TEK DAMGA VERGİSİ
Şirket kuruluşlarında damga, resim, harç vergisinde reform niteliğinde düzenleme yapılıyor. Sözleşmelerde 10 nüshanın 10’una da damga vergisi alınmayacak. Sözleşmenin tüm nüshaları için tek bir damga vergisi ödenecek.
Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara damga vergisi muafiyeti geliyor.
Teknolojik yatırımlarda sözleşmeye damga vergisi yok.
Firma ve işadamlarının yurtdışı fuarlara katılımıyla ilgili işlerinde de damga vergisi kalkıyor.
YABANCI ŞİRKETLERE KURUMLAR VERGİSİ MUAFİYETİ
Uluslararası firmalar, dünya devi firmalar, bölgesel üs yapmaya karar verince Türkiye’den 70 tane ülkeyi yönetiyor. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriliyor. Buradan yönetince buradan insan çalıştıracak, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, Türkiye’de bilgi birikimi olacak. Türkiye bu anlamda diğer ülkelere göre fark oluşturacak.
TARIM TEŞVİK BELGELERİNDE 5 YIL MUAFİYET
Tarım yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalarda 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak.
Doğal afetler ve tutukluluk veya sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar ve sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını 1 yıla kadar erteleme geliyor. Böylece terör mağduru vatandaşların mağduriyeti gideriliyor.
Geçmişte vergi ve prime yönelik borçlarını yerine getiremeyen vatandaşlara bir fırsat daha veriliyor.
VARLIK BARIŞI YENİDEN GELİYOR, NEREDEN BULDUN SORUSU OLMAYACAK
Vatandaşların veya yurt dışında herhangi bir işadamının varlığı var ve bunu Türkiye’ye getiremiyor. Bunu Türkiye’ye getirebilecek ve bunu getirdiği diye nereden buldun diye sorulmayacak. Bir tek istisna var: Terör kaynaklı olmayacak ve kara para olmayacak.
Bir diğer seçenek de dışarıda yaptığı işten dolayı bir borcu varsa ve o borcunu da öderse bunu da Türkiye’ye getirmiş gibi muamele görecek.

BAĞKUR İŞVEREN PRİMİNDE YÜZDE 5 İNDİRİM
Bağkurlular, yani muhtar, esnaf, çiftçi bütün Bağkur’a dahil olan işverenler, primlerini öderken zamanında öderse 5 puan düşük ödeyecek.
Fakat bu imkandan yararlanırken ödemezlerse bu imkan ortadan kalktığı gibi yasal takip yapılacak.
Böylece sigortalı ile bağkurlu arasındaki fark ortadan kalkıyor.
TAKSİLERDE ÖTV KALKIYOR
Taşımacılık sektörüne tedbir geliyor. Taksicilere müjde: Eğer taksici aracını yenileyecekse ÖTV ödemeyecek. Otobüsler, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs ve halk otobüsleri kapsıyor. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan K1, K2 ve K3 belgesiyle taşımacılık yapan kamyon ve kamyonetlere de bu dahil.

TAKSİLERDEN ÖTV'NİN KALKMASI İKİNCİ EL ARABA FİYATLARINI DÜŞÜREBİLİR
ŞEHİT YAKINLARI ARABA ALIRKEN ÖTV ÖDEMEYECEK
Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesine otomobil veya araç alacağı zaman ÖTV ödenmeyecek.

ŞEHİT YAKINLARINA ANINDA DEVLETTE İŞ
Ayrıca şehit yakınlarına devlette iş verme yılda iki kere oluyordu. Bu kaldırıldı. Şehit yakınına istediği branşa uygun şekilde hemen yerine getirilecek. İleride yeni müjdelerimiz de olacak, açıklayacağız.

KREDİ KULLANIMINDA OTOMOBİLİ, MAKİNEYİ TEMİNAT GÖSTEREBİLECEK
Esnaf, tüccar, sanayici ve işadamlarının finansmana erişimine. İş yapmak istiyor her şeyi var ama para yok. Paraya erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek, üstüne üstlük kredi alacağı zaman birçok faiz ödüyor. Burada tedbir alıyoruz. Kredi kullanımında menkul değerleri de teminat gösterebilecek esnaf, işadamı, sanayici.
Tezgah, motorsiklet, otomobil, makine, ekipman her türlü taşınabilir ne kadar varlık varsa hepsi teminat olarak verilebilecek. Teminat hafifliyor. Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyeti düşürülecek.

ESNAF KREDİ BORCU İÇİN FAİZ ÖDEMEYECEK, ANAPARA BORCU YAPILANDIRILACAK
Esnaf sanatkarların geçmişe yönelik borçları 110 bin esnafın kredi borcu, 400 milyon liralık gecikme faizi TESKOMB’un kaynaklarından ödenecek. Geri kalan borç da yapılandırılacak, takside bağlanacak.
Esnaf faizi ödemeyecek, anaparası taksitlendirilip yeniden yapılandırılacak.
İHRACATÇIYA GÜMRÜKTEN GEÇİŞ İÇİN TEK ONAY
İhracatçı gümrüklerde kapı kapı dolaşmayacak. Bunu kaldırıyoruz. Bir tane Gümrük ve Ticaret Bakanı’nın çalışanı, önünde bilgisayarla oturacak. Plakasını ve bilgilerini verince bütün bilgiler önüne gelecek. Tek pencere sistemiyle geçiş yapacak. Bütün bakanlıklar elindeki yetkileri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na devredecek. Bürokrasi böylece ortadan kalkacak.
KARŞILIKSIZ ÇEK VERENE ÖNCE PARA CEZASI, ARKASINDAN HAPİS
Karşılıksız çekler konusunda önlemler. Karşılıksız çeklerin yaptırımı yetersiz kaldı. Mağduriyetler oluştu. Karşılıksız işlemine para cezası geliyor. Tekrar karşılıksız çek verilirse hapis cezası geliyor.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERE CEP TELEFONUYLA KAREKOD UYGULAMASI GELİYOR
Çek karşılıksız çıkarsa, arkasında olacak karekod’a telefon uygulamasıyla girilecek ve kişinin çek geçmişi görüntülenecek. Böylece çek verilen, alıp almama konusunda kararını verebilecek.
PROJE BAZLI TEŞVİK GELİYOR, YATIRIM BÖLGESİNE BAKILMAYACAK
Yatırım teşvik sistemi yenilenecek. Bazı süreli teşvikler kalıcı hale geliyor.
Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere sektörel teşviği de içerecek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Mevcut bölgesel teşvik sisteminde orta, ileri teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırım olduğu bölgeler bir tek teşvikten yararlanıyordu.
Şimdi orta ileri teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da dördüncü bölge teşviklerine alınacak.
Proje bazlı destek sistemi geliyor. Yani bölge bazlının yanına proje bazlı. Tekstil işi yapmak istiyorum, proje bazlı yapacağım. Yatırım yapacağı bölgenin hangi bölge olduğuna bakmadan o projeye özel teşvik sistemi olacak.
BULUŞ YAPANLARA TEŞVİK GELİYOR
Yeni bir buluş yaptı. Bir yazılımla Türkiye’deki bütün ulaşım altyapısının güvenlik açığını ortadan kaldırıyor. Ona da ayrı bir teşvik gelecek.
Yatırımcıların yılsonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranı ile sigorta primi işveren hissesi desteği süresinin kalıcı olarak uygulanması sağlanacak. Türkçesi, süre biterse yenilenecek.
Şirket kuruluşu ve kapatma kolaylaşıyor.
TARIMSAL ÜRÜN BORSASI KURULUYOR, LİSANSLI DEPOCULUK YASALAŞIYOR
Tarımsal teşviklerde karışıklık ortadan kalkıyor. Teşviklerde verilen destekler anlamlı hale gelecek. Yıl içinde iki dilimde verilecek. Maliye karar verecek. Yılda iki kez tarımsal teşvik verilecek.
Sertifikalı ürün borsası, lisanslı depoculuğa geçiliyor. Ürün borsası kurulacak. Üreticiler ürünlerini daha yüksek düzeyde değerlendirecek. Aradaki aracılar azalacak.

İŞ SAĞLIĞI YASASI 1 YIL ERTELENİYOR, 1 TEMMUZ 2017'DE BAŞLAYACAK
İş sağlığı ve iş güvenliği yasasının bazı hükümleri 1 Temmuz 2016’da değil 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe girecek. 1 yıl öteleme geldi. Henüz bazı maddelerde altyapı hazır değil. Yasada geri adım yok. Yasa uygulanacak.
YABANCI BİLİMADAMLARINA TÜRKİYE'DEN ÇAĞRI, TEŞVİK VERİLECEK
Turkuaz kart sistemi vaadimiz vardı. Özellikle beyin göçünü tersine çevirme, yani yurtdışındaki vatandaşımızın tekrar gelmesini teşvik vardı. Fakat aynı özelliğe sahip yabancı ülke vatandaşlarına da teşvik geliyor.
İHRACATÇIYA YEŞİL PASAPORT GELİYOR
İhracatçıya şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport verilecek. İhracatçıya yeşil pasaport verilecek.
KALKINMA BANKASI YENİDEN GÜÇLENDİRİLİYOR
Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz. Adı olan kendi olmayan bir Kalkınma Bankası var. Kalkınma Bankası yeniden ayağa kaldırılacak. Yatırımcı daha kolay ve iyi şartlarda kredi alacak.

KREDİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYEN İHRACATÇIDAN EXİMBANK YARISI KADAR TEMİNAT ALACAK
Eximbank kredi veriyor, verene kadar alnının derisi çatlıyor. İki katı teminat vereceksin. Diyelim ki son 5 yıl sicilinde bir şey yok. Bunun teminatının yarısını alacak Eximbank. Teminat açığı olursa kredi garanti fonu devreye girecek. Gerekli açığı kapatacak. Bundan sonra, satma yönünde kafa yoracağız. İhracat yönünde, ithalat yönünde değil. Satın almaları da ihtiyacımız yoksa erteleyelim. İçeriden alalım alabiliyorsak.
Eximbank, 16 milyar dolar ihracatımızı kredilendiriyor fakat aynı miktarda da teminat mektubu alıyor. Hedefimiz Eximbank’ın 8 milyar dolarlık kısmı teminatsız hale getirmek.
KAMU TASARRUFA BAŞLIYOR
Tasarrufa kamuda başlanacak. Önce biz tasarruf edeceğiz. Çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç tasarruf seferberliği başlatıyoruz kamuda. Bakanlar kapsamlı program hazırlayacaklar. 2016 sonuna kadar hedeflerini gerçekleştirecek.
YURTDIŞINDAN ARAÇ GETİRENLERE MÜJDE
Yurt dışından araç getirenler yurtdışında emeklilik hakkı kazananlar 6 aydan az kalırsa araç getiremiyordu. Bunu ortadan kaldırıyoruz. Zamanını Türkiye’de getiren yurt dışındaki vatandaşlarımız araçların getirecek.
2B ARAZİLERİNDE 70-80 BİN VATANDAŞA YENİDEN YARARLANMA İMKANI
2B arazileri 700 bin vatandaşımızın yararlandığı imkan. Yararlanmayan 70-80 bin vatandaşa 2B imkanından yararlanma imkanı getiriyoruz.
Müracaat etmiş ama taksitlerini aksatan varsa kalan süre için bir imkan daha tanıyacağız. Ayrıca devlete ait tarım arazilerine ecrimisil ödeyerek kullanan çiftçilere tekrar kullanma imkanı geliyor.
KOBİ'LERE 300 BİN LİRA KOSGEB KREDİSİ
KOBİ’lere ilave imkanlar vereceğiz. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere 100 bin lira destek yani kredi kullanımı getiriyoruz. KOSGEB üzerinden kullandırılacak krediler.
Yerli makine alan KOBİ’lere 300 bin liraya kadar faizsiz kredi KOSGEB tarafından verilecek.
İmalat sanayiinde çalışan KOBİ’lerin anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilerin faizini de KOSGEB tarafından karşılanacak. Kredi Garanti Fonu 7 banka ile anlaşma yaptı.

Bu önlem paketlerinin kaynağı ne olacak? Verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelecek. Üretim artacak, iş alanı oluşacak, para kazanılacak, döviz geliri olacak. Bunlar misli misline gelir getirecek tedbirler.
Uygulama yasal düzenleme taslakları Meclis resmi tatile girmeden çıkarılacak. Bazıları ise idari işlerden olacak.

* Suriyeli göçmenler konusunda ise; bu politikamızda bir değişiklik yok. Suriyeli göçmenlerle ilgili çocukları okula gönderiyoruz. Adım adım Türkiye'yi vatanları olarak görmeleri konusunda çalışmalar yaptık. Ya gidecek, ya da Türkiye vatandaşı olmak isterse biz terörö bulaşmışsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu bozacak kişiler için asla vatandaşlık düşünülemez, katma değer getireceklere tabii ki vatandaşlık verilir. Bu süreçler başladı. Oturma, çalışma bu işlemler devam edecek.

* Doğu Güneydoğu hakkında çalışmaları yaptık. Biraz daha üzerinde çalışılması gerektiğine karar verdik. Bayramdan sonraki birinci ya da ikinci Bakanlar Kurulu'nda açıklayacağız, yeni bir sürece geçeceğiz. Sadece Doğu Güneydoğu değil, Batı bölgesindeki etkilerini de dikkate alacak büyük bir proje.

* Suriye mevzusu şu; en fazla canı yanan Türkiye. Diğer ülkeler uzakta. Onlara ne sığınmacı geliyor, ne de terörist yetişiyor. Zannetmesinler ki böyle devam edecek. Bölgede rekabet etmeye devam ederlerse buradaki kan akmaya devam edecek. Bu bölgesel sorun olmaktan çıkacak, zaten çıktı, küresel bir tehdite dönüştü. DAEŞ'in kaynağında bu var. Stratejik ortaklarımızın bireysel hesapları kenarı bırakması, Suriye'de akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Böyle bir çağrı yapıyoruz. Suriye ile görüşmeler kısa vadede olmaz. Dikdatör rejim sona ersin. Yarım milyondan fazla insanı öldüren rejimle neyi anlaşacağız. Biz komşuyuz. Tabii ki iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir.

* Merkez Bankası faiz indiriyor. Ama o faizlerin piyasalara yansıması eş zamanlı olmuyor. Bu nasıl olacak, bir sürü tedbirler alıyoruz, zorlamayla olmaz, bu da kendiliğinden olacak.

(Bakan Naci Ağbal: Ticari taksileri yılbaşına kadar satın almaları dahilinde yapmayı planlıyoruz. Burada bütçeye gelecek yük ne kadar sayıda araç satın alınacağına bağlı olduğu için bir rakam yok. Kendileri bakımından önemli bir imkan sağlayacak.)

* 20 milyon motorlu taşıt var, 5 milyonu yararlanacak diyelim. Temsili rakamlar yalnız. Bunları zarar olarak göremeyiz. Bunlar Türkiye'de üretiliyor. Piyasa işleri açılacak, üretilecek, ilave adam alıp çalıştıracaklar, sağladığımız faydanın kat kat üstünde gelirimiz olacak.