Taksilerde ÖTV kalkıyor, hangi şirketlere yarayacak?

Taksilerden ÖTV alınmayacak, Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Peki Fiat, Hyundai, Dacia bu işten nasıl etkilenecek? Artık yollarda Mercedes taksiler de görebilecek miyiz? İkinci el Fiat, Hyundai, Dacia fiyatları düşebilir!

Taksilerde ÖTV kalkıyor, hangi şirketlere yarayacak?

Başbakan Binali Yıldırım taksi satın alırken alınan ÖTV'nin kaldırıldığını açıkladı.
70 bin taksinin olduğu Türkiye'de birçok taksinin karardan etkileneceği tahmin ediliyor. Yani 70 bin taksi için otomotiv şirketlerine de büyük piyango vurdu.
Peki bu açıklamadan en çok, Albea ve Linea ile taksi pazarında büyük paya sahip olan Fiat mı, Hyundai Accent ile Fiat'ın saltanatını zorlayan Hyundai mi, yoksa Logan ve Duster gibi modellerle pazara hızlı bir giriş yapan Dacia mı daha olumlu etkilenecek?

MERCEDES VE BMW TAKSİLER OLUR MU?
Yoksa ucuzlayan ÖTV sayesinde artık Opel, Renault, Volkswagen, Skoda, Toyota, Mercedes veya BMW gibi markaları da artık sarı taksi olarak görebilecek miyiz?

50 BİN LİRALIK TAKSİ ÖTV OLMADAN 25 BİN LİRA OLACAK
Taksi esnafı, bu karara kadar yani mevcut durumda 50 bin lira civarında alınan araçlar ÖTV ödenmemesi halinde yaklaşık olarak 25 bin liraya satın alınabilecek. Burada taksi işletmesi yapan esnaf için önemli olan yapılan yatırımın ne kadar hızlı geri döneceği. Bu nedenle de taksiyi en ucuza almak sarı taksiciler için en önemli kriter olacak. Daha önce 50 bin liraya alınan bir taksi eğer plaka bedeli hariç tutulursa 1 yılda kendini geri ödüyorsa, amorti etme süresi yani yatırımın geir dönüş süresi altı aya inecek.

FİAT, HYUNDAİ VE DACİA'YA BÜYÜK PİYANGO
Bu nedenle halen piyasada olan Fiat, Hyundai ve Dacia gibi araçların hem yakıt tüketimi açısından avantajları, hem yedek parça maliyetleri, hem de fiyatları açısından yine en büyük avantaja sahip olacağı tahmin ediliyor.
Bu açıdan Türkiye'de taksi pazarında büyük rekabet halinde olan bu markaların, yeni oluşacak pazarı kapabilmek 2016 sonuna kadar ölümcül bir rekabete girmeleri bekleniyor.
Çünkü Başbakan Binali Yıldırım, taksilerden ÖTV alınmaması durumunun, 31 Aralık 2016 tarihine kadar geçerli olacağını açıkladı.

TAKSİLERİN YARISI ÖTV İMKANINDAN YARARLANSA 875 MİLYON TL'LİK PAZAR
Basit bir hesaplama ile 70 bin taksinin yarısı değişecek olsa daha önce 1 milyar 875 milyar lirayı bulan taksi otomobillerin maliyeti 937.5 milyon TL'ye düşecek. Bu da otomobil üreten şirketler açısından 937.5 milyon liralık hareketlenme demek. Eğer Türkiye'deki tüm taksiler bu fırsattan yararlanırsa rakam 1 milyar 875 milyar TL'ye çıkacak. Mantık olarak aklı olan taksicinin bu fırsatı kaçırmaması ve tüm taksilerin sıfırlanması gerekir. Fakat elbette özel durumlar nedeniyle bazı taksiciler araçlarını değiştirmeyebilir. Bu nedenle ne kadar taksinin ÖTV'siz araba alma fırsatından yararlanmak isteyeceğine ilişkin rakamlar ilerleyen günlerde belli olacak.

İNCİ EL FİAT ALBEA, LİNE, HYUNDAİ ACCENT, DACİA LOGAN, LODGY VE DUSTER FİYATLARI DÜŞEBİLİR
Şimdi gelelim işin bir diğer boyutuna. Taksilerin yenilenmesi halinde ÖTV'nin alınmayacak olması şimdi yeni bir pazar daha yaratacak. Piyasadaki tüm taksiler ÖTV'siz dönemden yararlanmak ve araçları sıfırlamak için hemen ertesi günü araçlarını satılığa çıkarsa, ikinci el piyasada satış sonucu elde edeceği para ile rahatlıkla sıfır bir aracı ÖTV'siz alabilecek. Hatta aracın kilometresine ve yıpranma, kaza gibi durumlarına bağlı olarak eline ekstradan para bile geçebilecek. Yani taksilerden 2016 sonuna kadar ÖTV alınmaması durumunda, 2016 sonuna kadar ikinci el piyasada özellikle Fiat Albea, Fiat Linea, Hyundai Accent, Dacia Logan, Dacia Lodgy ve Dacia Duster satışları patlama yapabilir. Bu durum da arz talep kanunları gereği bu araçların fiyatlarını ikinci el piyasada hızla düşürebilir.

FİAT, HYUNDAİ VE DACİA ESKİSİNİ GETİR SIFIR OTOMOBİLİ GÖTÜR DİYEBİLİR!
İkinci olasılığa bakalım. ÖTV'siz taksi dönemi başlar başlamaz taksilere yönelik otomobil üreten şirketler boş durmayacak. Önümüzde günlerde özellikle Fiat, Hyundai, Dacia bu pazarda rakiplerinin elinden pazarı kapabilmek için ikinci el taksini getir, yenisini götür kampanyaları başlatabilir. Bu da pazarda kimin agresif olabileceğine bağlı olarak liderlik savaşında ilginç sonuçlar ortaya çıkarabilir.

TAKSİ PLAKASININ AMORTİ SÜRESİ EN FAZLA 6 AY AZALIR
Fakat elbette burada halen kanayan bir yara var. O da yaklaşık 16-17 yılda kendini amorti eden taksi plakaları. Halen faaliyette bulunan taksi plakaları açısından sorun yok. Yani araç maliyeti yarı yarıya düşecek. Fakat bu durum taksinin plakasıyla amorti süresini en fazla 6 ay düşürecek.

paralimani.com Otomobil Haberleri Servisi - Özel Haber