Zengin turist ayağını kesti

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.88 düşüşle 5.13 milyon kişi oldu.

Zengin turist ayağını kesti

Cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk 8 ayında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin yarattığı jeopolitik gelişmeler ile yüzde 0.89 azalarak 25.51 milyona geriledi. Sektör temsilcileri Avrupalılar’ın IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya’dan gelen ziyaretçilerin de ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekti.

Japonlar ürktü

Rusya’dan gelen turist sayısı ilk 8 ayda yüzde 20.72 azalırken, İtalya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 23.9, Fransa’dan gelen yüzde 17.39, Japonya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 33.59 düşüş gösterdi.

Analistler yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin kişi başına milli geliri yüksek ülkelerde gerçekleştiğine ve bu ülke turistlerinin güvenlik sorunlarına daha hassas olduğunu kaydetti.

Gelirler tepetaklak

Turizm gelirlerindeki azalma, bu kalemin Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olması nedeniyle açığın daralmasını geciktiren unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.Turizm gelirleri yılın ikinci çeyreğinde 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara indi.