İkinci el araç alırken dolandırılmayın!

Trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı itibariyle 23 milyona dayandı. Piyasada hergün binlerce araç el değiştiriyor. Hal böyle olunca da dolandırıcılar da etrafta cirit atıyor. Kilometre düşürme, pert kaydını silme, kapora alma gibi yöntemlerle, araç almak isterken dolandırılabilirsiniz.

İkinci el araç alırken dolandırılmayın!

Güzel ve temiz bir araba sahibi olma hayali kurarken en ufak bir tedbirsizliğinizde maddi kayıp yaşayabilirsiniz. Peki ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeli, püf noktaları neler?

EKSPERTİZ RAPORLU ARAÇLARI SEÇİN
Almak istediğiniz araca karar verdiğinizde ilk yapacağınız iş, aracın çalıntı olup olmadığına bakmak. Bunun için ruhsattaki motor ve şase numaralarıyla araçtaki numaraların karşılaştırılması ve aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ancak kötü niyetli kişiler şase numaralarıyla oynayarak kopyalayabiliyor. Bunun önüne geçmek için ekspertiz raporlu araçları seçin. Tabi hileli olup olmadığını da yine siz kontrol edeceksiniz çünkü bazen satılığa çıkarılan aracın ekspertiz raporu önceden alınmış olabiliyor.

PERT KAYDINI SİLİYORLAR
Aracı mutlaka görüp inceleyin. Oldukça iyi görünüyor olabilir ama pert bir aracı da almak üzere olabilirsiniz. "Hasar geçmişini TRAMER kaydında bulabilirim" diyorsanız yanılıyorsunuz çünkü TRAMER sorgusu, söz konusu araç yalnızca resmi kayıtlara işlendiyse bilgi edinebilirsiniz. Kayıtlara işlenmeden yapılan onarımda TRAMER kaydı istediğiniz sonu vermez, bu nedenle mutlaka güvendiğiniz bir oto ekspertiz incelemesine başvurun. Aklınızdan çıkarmayın aracın pert kaydını dahi silmeye varan işlemler yapılabiliyor. Bazen ağır hasar kaydı kayıtlarda görünmeyebiliyor. Örneğin kaza yapmış aracı tamir ettiren dolandırıcılar 45 gün içerisinde aracı uygun fiyata satıyor bu sırada yapılan hasar sorgulamasında kayıt çıkmayabiliyor bunun da nedeni araç el değiştirdikten 45 gün sonra hasar kaydının çıkması.

UYGUN FİYATA KANMAYIN
70 bin bandında olan bir aracı, karşı tarafın 50 bin TL'ye satıyor olması da sizi düşündürmeli unutmayın yapılan en büyük hata acil ihtiyaçtan doğan "ucuz fırsat" heyecanına kapılmak. Gözünüzü uygun fiyatla boyayan dolandırıcılar, sizin bu arzunuzdan faydalanırlar.

ÖN ÖDEME ŞARTI
En çok karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesi de kapora düzenbazlığı. Bir şekilde ikna edilen alıcıdan makul bir sebeple kapora isteyen dolandırıcılar çeşitli bahanelerle bir miktar ön ödeme alıp sırra kadem basıyor.

CÜRRETKAR İLANLARA AMAN DİKKAT
İlandaki aracın plakasını saklayana da, ya da tam tersi araçla ilgili her detayı sizinle paylaşana da şüpheyle bakmak gerekir.

KONUŞTUĞUNUZ KİŞİYLE PARANIN YATACAĞI HESAP İSMİ AYNI OLMALI

Havale ya da EFT ile hesaba para gönderimi istendiğinde aynı kişi olmasına özen gösterin zira bir başka dolandırıcılık yöntemi de konuşulan kişiyle paranın yatacağı kişi farklıdır.

NOTERDE DE İŞLER KARIŞABİLİR
İkinci el piyasasında risk çok. Bunlardan bir tanesi de Noterde yapılan hileler. Noterde parayı görmeden satışı yapmayın. Parayı haftanın son günü ve öğleden sonrasına yatırtıp sizi aceleye getirmek isteyenlera karşı tetikte olun.

KİLOMETRE DÜŞÜRENE HAPİS CEZASI VAR
Aracın bedelini yüksek göstermek için kilometre düşürene hapis cezası var.

DENEME SÜRÜŞÜ YAPIN
Gürültülü motordan uzak durmalısınız. Egzoz dumanının gri ya da renksiz olmasına dikkat edin. Dumanın siyah yada mavi olması aracın sorunlu olduğunu gösterdiğini unutmayın. Mutlaka deneme sürüşü yapıp direksiyon hareketlerini takip etmelisiniz. Direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hemen tepki vermiyorsa aracın direksiyon siteminde hata var demektir. Araç yavaş bir hızla gidiyorsa gelen tık tık sesleri süspansiyonda var olan sıkıntıyı, aşınan gaz pedalı da aracın uzun yol yaptığını gösterir.

Ruken Canan