Altında ralli durdu

Altın fiyatları zirveden gevşiyor...

Altında ralli durdu

24 Ocak Perşembe güncel altın fiyatları

24 Ayar Altın Gr Fiyatları: 93.37

Çeyrek Altın Fiyatları: 149.99

YARIM ALTIN FİYATLARI: 297,2 TL


Altın, yatırımcıların Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edip etmeyeceğini değerlendirmesiyle birlikte, son altı haftanın zirvesinden geri çekildi ve Eylül 2012'den bu yana en uzun süreli haftalık rallisinin bir kısmını geri verdi.


Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,258.36 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:14'te 1,260.01 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,266.51 dolar ile 10 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Çin'de Şanghay Altın Borsası'nın gösterge altın kontratının işlem hacmi dün, sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştığı 6 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Metal bu hafta yüzde 0.5 yukarıda ve beşinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Altın dün, ABD'de ikinci el konut satışlarının ve Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi'nin beklentilerin gerisinde kalması ve işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde artmasının ardından yüzde 2.2 ile Ekim ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Fed politika yapıcıları, Aralık ayında, ekonomideki iyileşme ile birlikte, altının 12 yıllık boğa çıkışının durmasına yardımcı olan aylık varlık alımlarının azaltılmasına karar vermesinin ardından, 28-29 Ocak'ta biraraya gelecek.

Commonwealth Bank of Australia analisti Lachlan Shaw, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Piyasalar, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edip etmeyeceği konusunu değerlendiriyor," dedi ve "Birçoğu Fed'in teşvikleri daha da azaltacağını düşünüyor. Altın fiyatlarının, Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentilerine bağlı olarak baskı altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, varlık alımlarını bu yıl sona erdirmek için, her toplantıda 10'ar milyar dolarlık azaltıma gidecek.

Hindistan İthalatı

Geçen yıl merkez bankasının cari işlemler açığını düşürmek için altın ithalatına kısıtlamalar getirmesinden dolayı muhtemelen Çin'in gerisinde kalarak dünyanın ikinci en büyük altın kullanıcısı konumuna gelen Hindistan'da, Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, altın ithalatına gelecek yıl da kısıtlama uygulanacağını bir kez daha vurguladı. Kongre Başkanı Sonia Gandhi, CNBC Awaaz televizyonunun dünkü haberine göre, altına uygulanan ithalat vergilerinin düşürülmesi için ticaret bakanlığına bir mektup yazdı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,258.70 dolara geriledi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, dün yüzde 0.7 düşüşle 23 Aralık'tan bu yana en hızlı günlük kaybını gerçekleştirdi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,456 dolarda kaldı ve ard arda beşinci haftayı da kazanççla geçmeye yönlendi. Güney Afrika hükümeti ve sendika yetkilileri bugün, dünyanın en büyük üç platin üreticisinin madenlerinde ikinci gününe giren greve neden olan anlaşmazlıkları çözmek için biraraya gelecek.

Gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 20.0137 dolara geriledi ve son bir ayın en hızlı haftalık kaybına yöneldi. Palladyum yüzde 0.4 yükselerek ons başına 747.60 dolara ulaştı ve son beş haftanın ilk haftalık kaybını biraz azalttı.