Bakanlık hayvan ithalatı için yetki verdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 400 bin baş, besi ve damızlık hayvan ithalatı için ESK le TİGEM'i yetkilendirdi.

Bakanlık hayvan ithalatı için yetki verdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvan varlığının arttırılması ve et piyasasının düzenlenmesine yönelik bazı ilave tedbirler aldıklarını, bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararıyla Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) 400 bin baş, besi ve damızlık hayvan ithalatı yetkisi verildiğini bildirdi.

Çelik, yazılı açıklamasında, Bakanlık olarak hayvan varlığını artırmak ve kırmızı et üretimindeki talebi karşılamak için alınan tedbirleri paylaştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla et ve süt piyasasının regülasyonundan sorumlu ESK ile TİGEM'e 400 bin baş, besi ve damızlık hayvan ithalatı yetkisinin verildiğini ifade eden Çelik, bu tedbirle daha uygun fiyatlarda, ihtiyaç duyulan dönemlerde ve sayıda dana ithalatı yapılarak besicilerin ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiğini belirtti.

Üretici ve besicilerin artık çok daha uygun şartlarda ve diledikleri sayıdaki besi danasını ESK'dan kolaylıkla temin edebileceğine işaret eden Çelik, "ESK, besilik canlı hayvan ihtiyacını karşılamak için gerekli her türlü tedbiri almış ve biçilen yeni rolüyle piyasanın belirleyici aktörü haline gelmiş durumdadır." değerlendirmesinde bulundu.

'Fiyat polisikasında taviz yok'

Besilik hayvan ithalatının, ESK'nın öncülüğünde şeffaf bir şekilde yürütüleceğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Kazanan, üreticilerimiz, besicilerimiz ve ülkemiz olacaktır. Nitekim ESK, bugün itibarıyla canlı hayvan ithalatı yapmak için duyuruya çıktı. Öte yandan TİGEM de hayvan varlığımızı arttırmak amacıyla üreticilerimizin damızlık hayvan talebini karşılamaya yönelik uygulamalarına devam edecektir. Piyasa fiyatlarının oluşmasında üretici ve besicilerimizin maliyet unsurları dikkate alınarak herhangi bir zarara uğramamalarına özellikle özen gösterilecektir. Diğer bir ifadeyle, üreticilerimizi ve besicilerimizi mağdur etmeyecek, hayvan varlığımızı arttırma temelli fiyat politikalarımızdaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz."

'İthalat kararlılıkla sürecek'

Yıl başından bu yana özel sektörün 161 bin besi danası ithal ettiğini, ihtiyacı karşılamak üzere de yaklaşık 230 bin baş besi danası daha ithal etme izni verildiğini kaydeden Çelik, "Ayrıca ESK, 1 Haziran’dan itibaren Bosna'dan getireceği 5 bin 700 tonluk kırmızı ete ilave olarak, 10 bin ton taze soğutulmuş dana etini getirerek piyasaya arz edecek. Bakanlık olarak, hayvan varlığımızın arttırılması amacıyla üretici, besici ve sanayicilerimizle diyalog halindeki kararlı politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.