Erdoğan'dan işadamlarına seslendi: Geç kalırsanız pişman olursunuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Enerji Gemisi Uğurlama Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Ülkemizin ekonomi anlamında çok önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, işadamlarına da bir öneri getirdi.

Erdoğan'dan işadamlarına seslendi: Geç kalırsanız pişman olursunuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Tuzla-Sedef Tersanesi'nde Enerji Gemisi Uğurlama Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, iş dünyasına önerilerde bulunurken işadamlarına da çağrı yaptı: Yatırımlarınızı ertelemeyin, tereddüte kapılmayın geç kalırsanız pişman olursunuz. Gelin yatırımlarınızı hızlandırın. Yıldırım ise, gerek bölücü terör örgütüyle, gerek FETÖ ile mücadelenin devam ettiğini söyleyerek, "İnşallah gelecek bugünden daha güzel olacak" mesajını verdi.

"TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR DURUŞ SERGİLEYEBİLİRİZ"
Erdoğan'ın konuşmalarından bazı notlar şöyle oldu:
Enerji sektöründe ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olan Karadeniz Holding'in gemilerini görev yerine yolculamak için buradayız. Bu şirketimiz Irak'ta bazı sıkıntılar yaşıyor. Karadeniz Holding'in yeni gemileriyle 6 bin MW'lık kapasite artışı sağlanacak. Ülkemizdeki enerji yatırımlarını çeşitlendirmek suretiyle yakından takip ettiğimiz bu şirketimizi ayrıca tebrik ediyorum. Türkiye'nin en büyük sorunu kendini doğru bir biçimde anlatamama. Bunun asıl sebebi Türkiye'nin sahip olduğu benzersiz özellikleridir. Tüm terör örgütlerinin hedef aldığı, Suriye ve Irak'ta ki gelişmelere fiilen dahil bir ülke, 4 ay önce darbe girişimine maruz kalmış bir ülke. Türkiye sadece bundan ibaret bir ülke değildir. Bu fotoğraf madolyonun sadece bir yönü. 15 Temmuz'da darbe girişimi oldu yastık altındaki döviz çıktı. Yani Merkez Bankası piyasaya döviz sürmedi. Suriye ve Irak krizleri karşısında kimseden yardım gelmese dahi, tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergileyebiliriz.

AVRASYA TÜNELİ AÇILIYOR
Önümüzdeki ay Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. 20 Aralık'ta olacak. 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtık. İzmit Körfezi üzerindeki Osmangazi Köprüsü'nü açtık. Yeni havalimanımızın inşası sürüyor. İlk etabı 2018'in ilk çeyreğinde açılıyoruz. 6.5 milyon binanın yeniden yapılmasını hedefleyen kentsel dönüşüm projeleri var. İnsansız Hava Araçları'nı üreten bir Türkiye var.

YATIRIMLARI ERTELEMEYİN
Türkiye kendisine inanan, güvenen, yatırım yapan hiç kimseyi mahcup etmedi, etmeyecek. Yatırımlarınızı ertelemeyin, tereddüte kapılmayın geç kalırsanız pişman olursunuz. Gelin yatırımlarınızı hızlandırın. Milletimze nasıl güveniyorsam iş adamlarımıza da o kadar güveniyorum

FETÖ İLE MÜCADELEYE DEVAM
Başbakan Binali Yıldırım ise törende şunları söyledi:
Dünya nüfusunun 5'te birinin hala elektriğe ulaşamadığını düşünürsek çok önemli sosyal sorumluluğu da yerine getiriyor. Burada yapılan gemiler insanların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye son 14 yılda, bir Türkiye'yi üçe katlamadı, küresel dış yardımlarda da dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına girdi. 3 milyar dolar kadar destek oluyor, onların sorunlarının azalması için katkı sağlıyor. İddialı hedeflerimiz var denizcilik sektöründe. Karadeniz Holding birçok gelişmekte olan ülkeye sağladığı hizmetlerle dua alıyor. Ülkemizin sosyal politikalar üzerinde yaptığı çalışmaları tanıtma fırsatı buluyoruz. Sosyal sorumlulukta ülkemiz birçok ülkenin önüne geçti. Biz sizden aldığımız talimatla ekmeğimizi bölüşürüz ama ülkeyi böldürtmeyiz. Gerek bölücü terör örgütüyle, gerek FETÖ ile var gücümüzle mücadele ediyoruz. İnşallah gelecek bugünden daha güzel olacak. Ekonomi üzerine spekülasyonlar yapıyorlarsa da ülkemiz pek çok gelişmiş ülkenin ekonomisinden daha güçlüdür.
ÜÇ ÖNEMLİ KARAR ALINDI
Biz de bu kriz sürecinde bazı tedbirleri alıyoruz. Üç önemli karar aldık. Uluslararası gemi siciline kayıttan dolayı sıkıntılar vardı. Armatörlerimizin kayıtlarıyla ilgili sorunlarını çözdük. Tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkardık, bunların yıllık kira ödemelerini de indirdik. 'Artık ben Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler dalgalansın istemiyoruz' dediniz. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye'deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk.
Son 14 yılda yakıtta ÖTV'nin kaldırılması talimatını siz vermiştiniz, 2004 yılında yolcu ve yük taşımacılığında bunu uygulamaya başladık. Bunun sıkıntılarını siz belediye başkanıyken biz İDO'dayken çekmiştik. İktidara geldiğimizde ilk talimatlarınızdan birisi yakıtların ÖTV'sinin kaldırılması oldu. 5 milyar tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörünü veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. Yılda denizden yolcu taşımacılığı 165 milyona çıktı.
2023'E İDDİALI HEDEFLER
Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumunda. Dünyanın önde gelen ülkelerinin de önüne geçtik, Çin'den sonra geliyoruz. Gemi adamı yetiştirme konusunda 110 tane eğitim kurumu kurduk. Üniversite, fakülte, meslek okulu, kurslar var.
2016 yılında deniz yoluyla taşınan araç sayısı da 330 bine çıktı. Geçtiğimiz 14 yıl içerisinde Türkiye'nin deniz ticaret gücü de 9 milyon ton filomuz varken, 29 milyonun üzerine çıktı. İhracatımızın 3 katına çıkması liman ve filo kapasitemizin bu denli artmasıyla mümkün hale geldi. 2023'e giderken iddialı hedeflerimiz var. Denizcilik sektörü de üzerine düşeni yapacak ve Cumhuriyetimizin 100'üncü yıldönümüne yönelik adımları birer birer atacağız.