Dünya basınında Türkiye'nin seçimi nasıl yankı buldu?

31 Mart yerel seçimleri dış basında da manşetlerin ilk sıralarında yer aldı. Dış basında özellikle İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun galibiyeti öne çıkan başlıklardan oldu.

Dünya basınında Türkiye'nin seçimi nasıl yankı buldu?

31 Mart yerel seçimlerinde muhalefetin iktidar partisi karşısındaki galibiyeti dış basında da ses getirdi.

İşte önemli kuruluşların seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri....

Bloomberg
Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Türkiye'de ekonomik endişeler yaşayan seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cezalandırdığını belirtti. Bloomberg'in seçimle ilgili haberinde AK Parti'ye desteğin en düşük seviyeyi gördüğü vurgulandı.

Reuters
Bir diğer uluslararası haber ajansı Reuters abonelerine geçtiği haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 genel seçimlerindeki zaferinin ardından yerel seçimlerde muhalefet adaylarının beklenenin üzerindeki oy oranları ile Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğrattığı belirtildi.


New York Times
Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" yazdı.

Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini söylüyor ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” dedi.

Deutsche Welle
Deutsche Welle 31 Mart yerel seçimlerinin galibinin Türkiye genelinde oylarını artırarak yüzde 37'nin üzerine çıkartan CHP olduğunu belirtti.

DW, İmamoğlu'nun seçim galibiyetinin ardından Saraçhane'de yaptığı konuşmasında "Bir kişinin vesayet döneminin bittiğini" vurguladığının altını çizdi. Haberde İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Millet emir verir, talimat verir. Bir kişi talimat vermez" ifadeleri aktarıldı.

BBC
İngiliz BBC haberinde, "Türkiye yerel seçimleri: Muhalefet Erdoğan'ı tarihi zaferle şaşkına çevirdi" ifadelerini kullandı.

The Guardian
İngiliz Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu söyledi.

Gazete seçim sonuçlarının, geçen yıl başkanlık seçimlerini kazandıktan hemen sonra taraftarlarını yerel seçimde sandık başında toplamaya çalışan Erdoğan’dan memnuniyetsizliğin sembolü olarak görüldüğünü aktardı.

Financial Times
Financial Times, Cumhurbaşkanının 20 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en ağır seçim darbelerinden birini aldığını vurguladı. Gazete, yerel seçimde Erdoğan’ı en çok zorlayan sorunlar arasında ekonominin olduğunu belirtti.

Gazete, AK Parti’nin ülkenin orta kesimlerinde güçlü olduğu yerlerde de kayıplar yaşadığını, seçmenlerin yıllardır süren ve gıdadan otomobile her şeyin fiyatını artıran enflasyona isyan ettiğini söylüyor.

Le Soir
Fransız Le Soir gazetesi, “Türkiye’de yerel seçimle: Erdoğan iddiasını kaybetti” başlığıyla manşetten verdiği haberde, şunları aktardı:

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türk devlet başkanı, 2019'da muhalefete geçen Ankara ve İstanbul'u geri kazanmayı başaramadı. Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye'nin en büyük iki şehrinde iktidar adaylarının kaybettiğini gösteriyor. İstanbul'da, seçimden zaferle çıkan belediye başkanı Ekrem İmamoğlu için ulusal bir kader şekilleniyor.